Εξωσωματική άνω των 38

Pedieos IVF Center

09/08/17 – 09:39

Μια γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωάρια που θα έχει στη ζωή της. Ενώ ένα κορίτσι γεννιέται με πάνω από ένα εκατομμύριο ωάρια, στην εφηβεία έχουν μείνει μόλις 300.000. Από αυτό τον τεράστιο αριθμό μόνο κάποια θα ωριμάσουν και θα προχωρήσουν στη διαδικασία της ωορρηξίας που συμβαίνει μία φορά το μήνα. Η αναπαραγωγική δυνατότητα του γυναικείου σώματος επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου. Στην ηλικία της εμμηνόπαυσης οι ωοθήκες ανταποκρίνονται λιγότερο στις ορμόνες του καταμήνιου κύκλου, που είναι υπεύθυνες για την ωρίμανση και ωορηξία των ωαρίων.

Στις περισσότερες γυναίκες η κορυφή της γονιμότητας είναι η δεκαετία των 20 χρόνων. Μεταξύ των ηλικιών 29 και 35, μικρή υπάρχει μείωση της γονιμότητας αλλά η πλειοψηφία των γυναικών που είναι 35 ετών συνήθως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Ωστόσο, στα 38 ή 39, η ηλικία είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης στη δεκαετία των 30 ετών είναι 20% και στη δεκαετία των 40 χρόνων είναι 5%. Η στατιστική αυτή είναι κατά μήνα και όχι έτος.  Οι πιθανότητές μίας γυναίκας στη δεκαετία των 30 να μείνει έγκυος εντός ενός έτους προσπάθειας είναι περίπου 75 %. Η πιθανότητα αυτή μειώνεται δραματικά από τα 38 μέχρι τα 45 χρόνια ηλικίας. Επίσης η πιθανότητα αποβολής ή απόκτησης παιδιού με σύνδρομο Down αυξάνεται σημαντικά λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών που συσσωρεύονται στα ωάρια.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μερικές φορές απαραίτητη για τις γυναίκες άνω των 38 που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τεκνοποίησης με φυσικό τρόπο. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχει αποδεχτεί ότι  ένας φυσικός κύκλος η ακόμη και ήπια διέγερση ωοθηκών δίνουν καλύτερης ποιότητας ωάρια. Επίσης πολλές φορές γυναίκες αυτής της ηλικίας ανταποκρίνονται λιγότερο στις ορμόνες διέγερσης που λαμβάνονται σε ένα κύκλο εξωσωματικής με αποτέλεσμα να παράγεται μικρός αριθμός ωαρίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ωάρια που συλλέγονται μπορούν να κρυοσυντηρηθούν ή να γονιμοποιηθούν και να φυλαχτούν ως έμβρυα. Όταν μαζευτεί ο απαραίτητος αριθμός ωαρίων ή εμβρύων καλής ποιότητας, προγραμματίζεται η απόψυξη, γονιμοποίηση (στη περίπτωση των ωαρίων) και εμβρυομεταφορά  των εμβρύων. Συνήθως 2 έμβρυα μεταφέρονται σε γυναίκες μέχρι 38 ετών και 3 έμβρυα σε γυναίκες άνω των 39. Η εμβρυομεταφορά συνήθως πραγματοποιείται την 5η ημέρα καλλιέργειας (εμβρυομεταφορά βλαστοκύστεων). Η καλλιέργεια στο στάδιο της βλαστοκύστεως μας δίνει την δυνατότητα για επιλογή των καλύτερων εμβρύων για εμβρυομεταφορά αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Συμβουλή Εμβρυολόγου στο Κέντρο «Πεδιαίος»:  Αν είστε πάνω από 38 χρόνων και παρά την προσπάθειά σας δεν έχετε ακόμη μείνει έγκυος, μην εξακολουθήσετε να προσπαθείτε χωρίς τη βοήθεια  γιατρού για περισσότερο από έξι μήνες. Όσο πιο γρήγορα συμβουλευτείτε γιατρό ειδικό σε θέματα αναπαραγωγής τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας θα έχετε. Η κλινική μας για πολλά χρόνια ειδικεύεται στη θεραπεία γυναικών αυτής της ηλικίας δίνοντας το μέγιστο ποσοστό επιτυχίας για απόκτηση παιδιού. Μπορείτε να λάβετε δωρεάν συμβουλή σήμερα στο κέντρο μας κλείνοντας ραντεβού στο 22-670850.