Ένας δότης σπέρματος μιλάει για την εμπειρία του σε Τράπεζα Σπέρματος στην Κύπρο

Pedieos IVF Center

18/11/17 – 10:42

Στην Κύπρο, όσο αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση με χρήση σπέρματος, υπάρχει καθορισμένο νομοθετικό πλαίσιο. Νομιμοποιεί ένα ζευγάρι που επιθυμεί να τεκνοποιήσει μέσω δωρεάς σπέρματος, ενώ παράλληλα το προστατεύει απαγορεύοντας ρητά στον εκάστοτε δωρητή να φανερώσει την ταυτότητά του, αλλά και να διεκδικήσει οποιαδήποτε επαφή με την οικογένεια ή το παιδί. Οι λόγοι που τηρείται μία τόσο αυστηρή νομοθεσία, είναι ευνόητοι, λόγω του μικρού πληθυσμού της Κύπρου. Εντούτοις, τα σπέρματα που προέρχονται από Κύπριους δωρητές, συνήθως, προορίζονται για το εξωτερικό, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα αιμομιξίας ή άλλων παρεμβολών.

Ο δότης Χ, όπως θα τον ονομάζουμε, πήρε αυτήν την απόφαση, της εθελοντικής δωρεάς σπέρματος, αυθόρμητα και χωρίς πολλή σκέψη. Από καιρό είχε την σκέψη αυτή.

Όταν ξαφνικά έλαβε στο Facebook ένα μήνυμα από την Τράπεζα Σπέρματος, που μου έλεγε ότι υπάρχει το πρόγραμμα της δωρεάς σπέρματος και στην Κύπρο ένιωσε ότι ήρθε η στιγμή. Η διαδικασία δεν διαφέρει σε κάτι από το να δώσεις αίμα. Και στις δύο περιπτώσεις σώζεις ή δημιουργείς ζωή.

Ο δότης Χ ακολούθησε σωστά τα βήματα:

  • Επικοινώνησε με την υπεύθυνη της Τράπεζας Σπέρματος και έμαθε τα διαδικαστικά.
  • Έκλεισε ραντεβού να επισκευτεί την Τράπεζα Σπέρματος για μία πρώτη γνωριμία και μία μικρή συνέντευξη. Όπως αναφέρει ο ίδιος «Με υποδέχτηκαν εγκάρδια, και μου εξήγησαν τα πάντα κατά γράμμα.»
  • Του έγινε την ίδια μέρα δωρεάν ανάλυση σπέρματος. Πήγε με τη νοσηλεύτρια σε ένα μικρό δωματιάκι, του έδωσε το μπουκαλάκι λέγοντάς μου “κ. Χ, μόλις είστε έτοιμος, αφήνετε το μπουκαλάκι γεμάτο και μας καλείτε να προχωρήσουμε”, αφήνοντάς τον μόνο του. Εκεί μέσα υπήρχαν softcore magazines, DVD ερωτικού περιεχομένου και διάφορα άλλα βοηθήματα για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία.
  • Επίσης του έγιναν δωρεάν αναλύσεις αίματος. (γενετικές ασθένειες, μεσογειακής αναιμίας, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ομάδα αίματος)

Εκτός από τις δωρεάν αναλύσεις, και αφού ο δότης τηρεί τα ζητούμενα βάση του νόμου (αρνητικός στη μεσογειακή αναιμία και στις γενετικές ανωμαλίες) κάθε συνεδρία του αποζημιώνεται.

Ομολόγησε ότι ένιωσε απλά λίγο άβολα και περίεργα όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα είχε το δικαίωμα να γνωρίσει ποτέ ούτε την οικογένεια ούτε το παιδί που θα γεννιόταν από το δικό του σπέρμα. Το ζήτημα της ανωνυμίας στην Κύπρο είναι πολύ αυστηρό και δεν επιδέχεται ούτε χάρες.

Δυστυχώς, παρότι που το ήθελε πάρα πολύ, δεν κατάφερε να προχωρήσει αφού έμαθε για πρώτη φορά ότι έιχε το στίγμα μεσογειακής αναιμίας. Στεναχωρήθηκε, γιατί ήταν κάτι που το ήθελε, αλλά δεν πειράζει διότι αποφάσισε να μιλήσει στο κοινό γι΄αυτό το θέμα που πολλοί θεωρούν ταμπού.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Να ευχηθώ οι Κύπριοι να αφήσουν πίσω τους τις προκαταλήψεις και τα ταμπού και να προχωρούν σε δωρεές σπέρματος ή ωαρίου, αφού είναι μια πράξη που δίνει ζωή και χαρά σε ζευγάρια ή άτομα που δεν μπορούν να γίνουν αλλιώς γονείς.»