Συμπληρωματικές Θεραπείες

Μάθετε πως μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας σας μέσα από εναλλακτικές θεραπείες

Ορός Intralipid

 1. Intralipid και γονιμότητα
  Το Intralipid έχει πολύ χαμηλότερο κόστος από τον ορό ανοσοσφαιρινών (IVIG) και οι αρχικές μελέτες δείχνουν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα στην απενεργοποίηση των φυσικών φονικών κυττάρων (natural killer cells) και στην αύξηση των ποσοστών εγκυμοσύνης. Ο ορός Intralipid προκαλεί ελάχιστες παρενέργειες αφού δημιουργείται συνθετικά, σε αντίθεση με τον ορό ανοσοσφαιρινών το οποίο είναι προϊόν του αίματος. Χρειάζεται περίπου δύο με τρείς ώρες για την ορθή ενδοφλέβια χορήγηση του Ιntralipid. Καθ ‘όλη την έγχυση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου θα σας παρακολουθεί για τυχόν παρενέργειες. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι η ενδοφλέβια χορήγηση Ιntralipid μπορεί να ενισχύσει την εμφύτευση. Το Intralipid διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αρθούν τα «σήματα κινδύνου» που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της εγκυμοσύνης.
 2. Ποια είναι η συχνότητα της έγχυσης του Intalipid;
  Σε φυσικό κύκλο/IUI ο ορός Intralipid χορηγείται σε θετικό τεστ εγκυμοσύνης και στη συνέχεια κατά την 8η και 12η εβδομάδες κύησης.
  Σε IVF/ICSI ο ορός Intralipid χορηγείται 7-10 ημέρες πριν από τη εμβρυομεταφορά και στη συνέχεια κατά την 7η-8η και 12η εβδομάδες κύησης.
  Σε ορισμένους ασθενείς η χορήγηση μπορεί να συνεχιστεί και σε μετέπειτα στάδια της εγκυμοσύνη ή και να γίνουν χορηγήσεις πιο συχνά και / ή πιο νωρίς, όπως για παράδειγμα πριν από την έναρξη της περιόδου.
 3. Αντενδείξεις:
  Μόνο σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από σοβαρά διαταραγμένο μεταβολισμό του λίπους όπως σε σοβαρή ηπατική βλάβη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και σοκ, νεφρική ανεπάρκεια και μη ρυθμισμένο διαβήτη.
 4. Προειδοποιήσεις από τον κατασκευαστή σε κλινικές καταστάσεις:
  Σπάνιες περιπτώσεις υπερευαισθησίας έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με αλλεργία στην πρωτεΐνη σόγιας, κρόκους και ασπράδια αυγών.
 5. Ανεπιθύμητες ενέργειες:
  Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια ή / και μετά την έγχυση του Intralipid περιλαμβάνουν: πυρετό, ρίγη, ναυτία, εμετό, κεφαλαλγία, πόνο στην πλάτη ή στο στήθος με δύσπνοια και κυάνωση.
 6. Συμπτώματα και αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας:
  Όταν το γαλάκτωμα αυτό χορηγείται σε ποσότητες που υπερβαίνουν την ικανότητα αποβολής των λιπιδίων από τον οργανισμό τότε τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να συμβούν: υπερλιπιδαιμία, ηπατοσπληνομεγαλία, ίκτερος, αιμολυτική αναιμία, παρατεταμένο χρόνο πήξης και θρομβοπενία. Όλα τα συμπτώματα αποχωρούν μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες μετά από τη διακοπή της έγχυσης των λιπιδίων.

Θεραπεία με Filgrastim (Neupogen, Zarzio, Granix)

Το Filgrastim είναι ένα φάρμακο το οποίο προκαλεί το σώμα να παράξει ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα, ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που έχουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ασθενείς που είχαν πολλαπλές αποβολές ή αποτυχημένες εμφυτεύσεις μετά από Εξωσωματική Γονιμοποίηση, μπορούν να επωφεληθούν από το Filgrastim, το οποίο έχει συχνά αποδειχτεί επιτυχές, όταν άλλες επιλογές έχουν αποτύχει.Το Filgrastim στις θεραπείες υπογονιμότητας, χορηγείται είτε σε μορφή ένεσης ή ως ενδομητρική έγχυση. Το Filgrastim χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και για άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Αν ενδιαφέρεστε για τη χρήση του Filgrastim για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας σας μετά από πολλαπλές αποβολές, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο μας.

Γραμμώσεις Ενδομητρίου κατά της αποτυχίας της εμφύτευσης

Οι αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης προκαλούν μεγάλη απογοήτευση στα ζευγάρια αλλά είναι δυστυχώς συνήθεις. Η εμβρυική εμφύτευση είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία και μερικές φορές η αποτυχία μπορεί να οφείλεται σε κακή ποιότητα (ανάπτυξη) του ενδομητρίου ή σε γενετική ανωμαλία του εμβρύου. Γυναίκες με επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι υποψήφιες για τη νέα μέθοδο της γράμμωσης του ενδομητρίου. Αυτή η νέα μέθοδος έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές μελέτες ότι βελτιώνει τις πιθανότητες εμφύτευσης στις γυναίκες με επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες.Δεν είναι εξ ολοκλήρου κατανοητό πως η διαδικασία της γράμμωσης του ενδομητρίου βοηθά στην εμβρυική εμφύτευση. Οι μηχανισμοί δεν είναι όλοι κατανοητοί ακόμη. Οι ερευνητές που μελετούν αυτό το θέμα πιστεύουν ότι οι ακόλουθοι δυο μηχανισμοί είναι οι πιο υπεύθυνοι για την δράση της μεθόδου αυτής:

1: Αυξάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια στο ενδομήτριο. Φαίνεται πως με το “πλήγωμα” του ενδομητρίου αυξάνεται η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία εκκρίνουν τους λεγόμενους αυξητικούς παράγοντες που στην συνέχεια προάγουν την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο.

2: Ενεργοποιούνται τα γονίδια εντός του ενδομητρίου. Οι ερευνητές θεωρούν ότι μερικές φορές για την αποτυχία εμφύτευσης του εμβρύου ευθύνεται η απουσία αναπροσαρμογής των γονιδίων του ενδομητρίου. Αυτό συμβαίνει διότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την εμφύτευση των εμβρύων δεν ενεργοποιούνται την δεδομένη χρονική στιγμή που υποτίθεται ότι πρέπει να γίνει η εμφύτευση. Η γράμμωση του ενδομητρίου αυξάνει την έκφραση αυτών των γονιδίων τα οποία πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για την σωστή προετοιμασία του ενδομητρίου για να δεχτεί τα έμβρυα.

Η διαδικασία της γράμμωσης του ενδομητρίου διεξάγεται συνήθως στην ωχρινική φάση του κύκλου (2η φάση του κύκλου, μετά την ωορρηξία) δηλαδή μεταξύ της 21ης και 26ης ημέρας του κύκλου πριν από τον κύκλο που θα διεξαχθεί η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία είναι ένα σύστημα θεραπειών μασάζ που χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει την ένταση και να θεραπεύσει την ασθένεια. Βασίζεται στην θεωρία ότι στα πόδια, στα χέρια και στο κεφάλι υπάρχουν σημεία ρεφλεξολογίας που συνδέονται με όλα τα μέρη του σώματος.Η συνεργάτιδα μας είναι διαθέσιμη για θεραπείες ρεφλεξολογίας εφόσον της ζητηθεί από πριν. Η ρεφλεξολογία γίνεται μισή ώρα πριν την εμβρυομεταφορά με ραντεβού. Πιστεύεται ότι κατά την διάρκεια θεραπειών γονιμότητας, η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες και τους άντρες να απαλλαγούν από το άγχος. Επιπρόσθετα η ρεφλεξολογία μπορεί να συμβάλει στο να ρυθμιστεί η έμμηνος ρύση, να βελτιώσει τα επίπεδα των ορμονών, να ανακουφίσει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και την ενδομητρίωση και να βοηθήσει στην παραγωγή υγιών σπερματοζωαρίων και ωαρίων. Η ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια τεχνική κατά την οποία πολύ λεπτές αποστειρωμένες βελόνες εισάγονται σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Οι βελόνες τοποθετούνται πάνω σε κανάλια ή μεσημβρινούς που βρίσκονται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του σώματος. Αυτά τα σημεία μπορούν να ρυθμίσουν τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα.Ο βελονισμός εφαρμόζεται συνήθως μισή ώρα πριν την εμβρυομεταφορά και αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά. Ο βελονισμός αυξάνει τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων της μήτρας και των ωοθηκών, μέσω της καταστολής του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Η συνεργάτης μας είναι διαθέσιμη για συνεδρίες βελονισμού, κατόπιν αιτήματος.