Η Διαδικασία μας

Εάν σας ενδιαφέρουν οι υπηρεσίες που προσφέρει το κέντρο μας, πιθανώς να θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία που ακολουθείται για την ολοκλήρωση μιας θεραπείας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Για την ευκολότερη κατανόηση της διαδικασίας, μπορείτε να μελετήσετε το κάθε στάδιο ξεχωριστά.

Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε μέσω:

 • Email: pedieosivf@spidernet.com
 • Τηλεφώνου: (+357) 22670850 or (+357) 22671411
 • Φόρμας επικοινωνίας

Μια από τις Κλινικές μας Συντονίστριες θα λάβει το μήνυμα σας, και εάν είναι απαραίτητο, μετά από συζήτηση της υπόθεσής σας με το γιατρό, θα είναι πρόθυμη να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας και να σας δώσει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Παρακαλώ μην διστάσετε να ρωτήσετε για οτιδήποτε θέλετε. Θέλουμε να είστε πλήρως ενήμεροι και γεμάτοι σιγουριά καθώς θα επιλέξετε το κέντρο μας.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο, το καλύτερο είναι να μας δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εσάς και το σύντροφό σας, συμπεριλαμβανομένων:

 • Ηλικία, έμμηνο ρύση
 • Θεραπεία που σας ενδιαφέρει
 • Σχετική διάγνωση και αποτελέσματα των πρόσφατων εξετάσεων
 • Προηγούμενες προσπάθειες (αν υπάρχουν)
 • Σχετικό ιατρικό ιστορικό

Με αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να σας συμβουλεύσουμε πιο κατάλληλα. Ένα από τα δυνατά μας σημεία είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση που ακολουθούμε για κάθε ασθενή μας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης είναι η διευθέτηση του πρώτου σας ραντεβού με το γιατρό μας για να καθοριστεί το πρόβλημα υπογονιμότητας και να σχεδιαστεί η καταλληλότερη θεραπεία. Στο Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πεδιαίος οι ανησυχίες και απόψεις των ασθενών μας λαμβάνονται υπόψη και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σας με το γιατρό μας, κάποιες εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο χώρο μας (εάν ενδείκνυται):

 • Για τη γυναίκα:
  • Κολπικό Υπερηχογράφημα:
   • καταμέτρηση ωοθυλακίων (AFC)
   • Κατάσταση της μήτρας και των ωοθηκών, έλεγχος για παρουσία ινομυωμάτων, κύστεων κ.λπ.
  • Εξέταση αίματος:
   • Έλεγχος Ορμονών
  • Για τον άντρα:
   • Ανάλυση Σπέρματος:
    • καταμέτρηση, κινητικότητα και μορφολογία των σπερματοζωαρίων με σύστημα CASA

Αν επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις είναι αναγκαίες , όπως ο έλεγχος βατότητας των σαλπίγγων (σαλπιγγογράφημα) (HSG) ή γενετικός έλεγχος για στειρότητα, θα παραπεμφθείτε στους εξειδικευμένους μας συνεργάτες για την ολοκλήρωση τους.

Έχοντας τα αποτελέσματά σας, ο γιατρός μας θα επιβεβαιώσει το είδος της θεραπείας που ενδείκνυται για εσάς να ακολουθήσετε. Όπως με τις περισσότερες ιατρικές διαδικασίες, εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για τη θεραπεία. Τα έντυπα συγκατάθεσης είναι αναγκαία για την προστασία σας και του παιδιού που πρόκειται να αποκτήσετε. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τυχόν προβληματισμούς που μπορεί να έχετε πριν από την υπογραφή των εγγράφων.

Όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μια θεραπεία στην κλινική μας, ο γιατρός θα προετοιμάσει ένα πρωτόκολλο προσαρμοσμένο σε εσάς, με ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς να το ακολουθήσετε. Η θεραπεία για κάθε ασθενή είναι εξατομικευμένη.

Παρ όλα αυτά, θα μπορείτε να αποταθείτε τηλεφωνικώς ή μέσω email στις νοσηλεύτριες ή στις συντονίστριες μας ανά πάσα στιγμή, αν έχετε απορίες ή απλά χρειάζεστε κάποια διαβεβαίωση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συνταγές μας για να προμηθευτείτε τα φάρμακα σας από φαρμακεία της Κύπρου.

Υπάρχει μια ποικιλία από φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και όταν επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Αρχικά, ο σκοπός είναι να παραχθεί ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός χορηγούνται ενέσιμα φάρμακα στις γυναίκες για να προκληθεί διέγερση ωοθηκών. Η καθημερινή χορήγηση ενέσεων δεν είναι ευχάριστη και συχνά οι άνθρωποι φοβούνται τις βελόνες, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι δύσκολο. Οι γυναίκες, ή μερικές φορές οι σύντροφοι τους, διδάσκονται πώς να κάνουν τις ενέσεις. Συνήθως για το σκοπό της διέγερσης δίνονται LH και FSH. Αυτές οι δύο ορμόνες διεγείρουν άμεσα τις ωοθήκες να παράξουν ωάρια. Επίσης, μερικές φορές είναι απαραίτητο να χορηγηθεί μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται ανταγωνιστές. Ο σκοπός των ανταγωνιστών είναι να σταματήσει η πρόωρη αύξηση του LH η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη ωορρηξία.

Τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι:

 1. Για την καταστολή της LH
  • GnRH-αγωνιστής (Suprefact, Αrvekap)
  • GnRH ανταγωνιστής (Olgalutran και Cetrotide)
 2. Παράγωγα της FSH (Ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης) για παραγωγή πολλαπλών ωαρίων: Bravelle 75 mg, Fostimon 150 mg, Fostimon 75 mg, Gonal-F, Puregon, Elonva.
 3. FSH και LH: Merional 75, Merional 150, Menopur 75
 4. hCG (ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη) για να προκαλέσει την τελική ωρίμανση των ωαρίων: Choriomon 5000, Averkap 0.1, Pregnyl 5000

Παρακαλούμε σημειώστε ότι μερικές φορές είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός των πιο πάνω φαρμάκων.

Μετά την ωοληψία, το πρωτόκολλο θεραπείας διαφοροποιείται. Οι γυναίκες λαμβάνουν προγεστερόνη υπό τη μορφή κολπικής γέλης, υπόθετων, ενέσιμων φαρμάκων ή ακόμη και από το στόμα. Επιπλέον, δίνονται οιστρογόνα σε μορφή αυτοκόλλητων ή χαπιών. Η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα δίνονται για υποστήριξη μιας πιθανής εγκυμοσύνης. Επίσης, μετά την ωοληψία εάν ενδείκνυται οι γυναίκες λαμβάνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα, αφού υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν θρόμβωση.

 1. Προγεστερόνη:
 • Yπόθετα ή Kολπική γέλη: Cyclogest 400mg, Utrogestan 100mg ή 200mg, Vasclor 8%, Crinone 8%
 • Ενέσεις: Prolutex 25mg.
 • Xάπια: Duphaston, Utrogestan 100mg ή 200mg.
 1. Oιστρογόνα
 • Αυτοκόλλητα Evorel-50
 • Cyclacur (λευκά χάπια μόνο) ή Progynova

Νοσηλευτική υποστήριξη

Κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας θα έχετε συνεχή βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό μας. Θα σας δείξουν πώς να κάνετε τις ενέσεις μόνες σας. Εάν εξακολουθείτε να το βρίσκετε δύσκολο, μπορούν να δείξουν στο σύντροφο σας ή σε κάποιο φίλο σας πώς να σας τις χορηγούν. Εάν και αυτή η περίπτωση δεν είναι εφικτή, μπορείτε να έρχεστε στο κέντρο μας καθημερινά έτσι ώστε να σας χορηγούν τις ενέσεις οι νοσηλεύτριες μας.

Είναι φυσικό να δημιουργηθεί άγχος και ανησυχία σε άτομα που περνούν από τη διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, ειδικά αν το ζευγάρι έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες. Οι νοσηλεύτριες μας είναι διαθέσιμες για να συζητήσετε θέματα που σας απασχολούν, όποτε το χρειάζεστε. Στο Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πεδιαίος προσπαθούμε πάντα να επεξηγούμε με μεγάλη λεπτομέρεια όλα όσα χρειάζονται. Οι νοσηλεύτριες μας είναι δίπλα σας καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας και μπορούν να σας παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη.

Μια Εξωσωματική Γονιμοποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μετά από κύκλο με διέγερση ωοθηκών ή μετά από φυσικό κύκλο.

Σε κύκλους με διέγερση ωοθηκών χορηγούνται γοναδοτροπίνες (FSH & LH) σε μορφή υποδόριων ενέσεων στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ο στόχος είναι η διέγερση ωοθηκών ούτως ώστε να ωριμάσουν πολλά ωοθυλάκια.

Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση μιας ένεσης γοναδοτροπίνης την ημέρα, για 7-10 ημέρες, ξεκινώντας από την αρχή του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο γιατρός παρακολουθεί την παραγωγή ωαρίων και τα επίπεδα ορμονών, μέσω ενδοκολπικού υπέρηχου και αιμοληψίας.

Στην περίπτωση επιλογής φυσικού κύκλου θα πρέπει να έρθετε στο κέντρο μας την 7η μέρα του κύκλου σας. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε οποιαδήποτε ένεση πριν από αυτή τη συνάντηση.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα του υπέρηχου και των αιματολογικών εξετάσεων, ο γιατρός μας θα οργανώσει τη θεραπεία σας.

Μπορεί να συνταγογραφηθεί ανταγωνιστής της δράσης του LH (Gonadotropin - releasing hormone antagonist – GnRH)(Orgalutran ή Cetrotide), που καταστέλλει την υπόφυση και την παραγωγή των ωοθηκικών ορμονών και έτσι αποτρέπει την πρώιμη ωορρηξία. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς δεν θα πρέπει να γίνει ωορρηξία νωρίτερα από την ημέρα ωοληψίας. Η ουσία αυτή χορηγείται με τον ίδιο τρόπο όπως και η προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή, στη μορφή μίας υποδόριας ένεσης.

Ο γιατρός ελέγχει αν τα ωοθυλάκια έχουν αναπτυχθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα και αποφασίζει εάν θα χρειαστεί επιπλέον διέγερση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσης ή αν είστε έτοιμη για την ένεση hCG που προκαλεί την ωορρηξία (Arvekap, Suprefact, Choriomon ή Pregnyl). Ιδανικά, η πλειοψηφία των ωοθυλακίων είναι τουλαχιστον 16-17mm σε αυτό το σημείο. Εάν ο υπέρηχος δείχνει ότι τα ωοθυλάκια σας είναι μικρότερα, θα έχετε απλά μια επιπλέον ημέρα διέγερσης. Ο γιατρός παρακολουθεί, επίσης, την ανάπτυξη του ενδομητρίου και ελέγχει την πάχυνση της μήτρας.

Σε περίπτωση μεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων από προηγούμενο κύκλο ή χρήσης ωαρίων από δωρεά, η διέγερση ωοθηκών δεν χρειάζεται. Για καλύτερη προετοιμασία του ενδομητρίου μπορεί να χρειαστεί να κατασταλεί η δράση των ωοθηκών με αγωνιστή της GnRH ή να αυξηθεί η οιστραδιόλη με χορήγηση οιστρογόνων (Cyclacur).

Η διαδικασία της συλλογής των ωαρίων (ωοληψία) πραγματοποιείται 36 ώρες μετά την ένεση της ωορρηξίας. Συνήθως η ένεση της ωορρηξίας χορηγείται αργά το βράδυ (π.χ. 22:00), έτσι η ωοληψία γίνεται νωρίς το πρωί (π.χ. 8:00).

Δεν επιτρέπεται να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε (συμπεριλαμβανομένου του νερού) από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης νύχτας. Κατά την άφιξή σας στο ‘Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πεδιαίος’, ένα μέλος της ομάδας μας θα σας υποδείξει ένα δωμάτιο, όπου μπορείτε να προετοιμαστείτε για τη διαδικασία.

Όταν όλα είναι έτοιμα, μια νοσηλεύτρια θα σας μεταφέρει από το δωμάτιό σας στο χώρο του χειρουργείου όπου θα γίνει η διαδικασία της ωοληψίας. Η διαδικασία γίνεται κάτω από γενική αναισθησία με την παρουσία Αναισθησιολόγου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα είστε εντελώς κοιμισμένη. Η διάρκεια είναι περίπου 10 λεπτά. Ο γιατρός θα συλλέξει τα ωάρια σας με καθοδηγούμενη παρακέντηση ωοθυλακίων μέσω υπερήχων. Αυτά θα μεταφερθούν αμέσως στο εργαστήριο από τους εμβρυολόγους για να ξεκινήσει η διαδικασία της γονιμοποίησης.

Συνήθως το σπέρμα που θα χρησιμοποιηθεί για τη γονιμοποίηση συλλέγεται την ημέρα της ωοληψίας (10:00 πμ το αργότερο). Για την καλύτερη δυνατή ποιότητα σπέρματος, συστήνεται να συλλέγεται μετά από 2-5 μέρες σεξουαλικής αποχής. Σε περίπτωση που το σπέρμα συλλέγεται εκτός του κέντρου μας, πρέπει από την ώρα συλλογής μέχρι την ώρα που θα φτάσει στο κέντρο μας, να κρατηθεί κοντά στο σώμα για να διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία (θερμοκρασία σώματος) και να παραδοθεί στο εργαστήριο μέσα σε μια ώρα από την ώρα παραγωγής.

Στην περίπτωση χρήσης σπέρματος από δότη, ή παγωμένου σπέρματος του συντρόφου, τότε ξεπαγώνεται και ετοιμάζεται την ημέρα της ωοληψίας.

Τα χαρακτηριστικά του σπέρματος όπως συγκέντρωση, κινητικότητα και μορφολογία, καθορίζουν ποια μέθοδος γονιμοποίησης θα ακολουθηθεί. Για τη μέθοδο IVF (κλασσική εξωσωματική ) απαιτείται η ανάλυση σπέρματος του δείγματος να πληρεί τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης (ICSI), χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου το σπέρμα είναι αδύνατο. Την μέρα συλλογής των ωαρίων χρησιμοποιείται μία εκ των δύο μεθόδων. Μετά από 20 ώρες περίπου γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί η γονιμοποίηση. Αυτό καθορίζεται από την ύπαρξη δύο προ-πυρήνων στο ωάριο, τα οποία μεταφέρουν τα χρωμοσώματα από τη μητέρα και τον πατέρα.

Σε αυτό το σημείο, τα έμβρυα παραμένουν μέσα στο εργαστήριο, χωρίς κάποια εξωτερική επαφή αφού παράγοντες όπως η υγρασία, η συγκέντρωση αερίων και η αλλαγή της θερμοκρασίας, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη τους. Κατά την 3η ημέρα καλλιέργειας, ένας από τους εμβρυολόγους θα σας καλέσει για να σας ενημερώσει για την πρόοδο της ανάπτυξης των εμβρύων ημέρας 3 (που αποτελούνται από 6-8 κύτταρα), καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα κριτήρια επιλογής καλλιέργειας των εμβρύων μέχρι την 5η ημέρα. Το εμβρυϊκό γονιδίωμα ενεργοποιείται μετά το στάδιο των 6-8 κυττάρων, ως εκ τούτου και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, η καλλιέργεια επεκτείνεται μέχρι την 5η ημέρα. Από αυτό το στάδιο, αναγνωρίζονται και εντοπίζονται τα κατάλληλα έμβρυα για εμβρυομεταφορά. Η μέθοδος PGD (Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση) εγγυάται τη διάγνωση των υγειών εμβρύων πριν τη μεταφορά τους στη μήτρα.

Η κάθε θεραπεία εξετάζεται ξεχωριστά, γίνεται ανάλυση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων, και αποφασίζουμε εάν θα προχωρήσουμε σε εμβρυομεταφορά εμβρύου ημέρας 3 ή βλαστοκύστης ημέρας 5.

Θα ενημερωθείτε για την μέρα και την ώρα της εμβρυομεταφοράς. Παρακαλείστε όπως είστε στην κλινική 30-60 λεπτά νωρίτερα έτσι ώστε να ετοιμαστείτε για την διαδικασία. Θα μπείτε σε δωμάτιο και θα σας δοθούν κατάλληλα ρούχα που θα πρέπει να φορείτε για την διαδικασία. Η διαδικασία αυτή δεν περιλαμβάνει λήψη αναισθησίας άρα δικαιούστε να φάτε και να πιείτε ότι θέλετε κατά τη διάρκεια της μέρας. Πολύ σημαντικό είναι να έχετε γεμάτη ουροδόχο κύστη για αυτή την διαδικασία. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας 1-2 ώρες πριν το ραντεβού σας και έπειτα να πιείτε μια μικρή μπουκάλα νερό πριν την διαδικασία. Παρακαλείστε όπως δεν χρησιμοποιήσετε προϊόντα με έντονες μυρωδιές ή να βάλετε άρωμα εκείνη την ημέρα. Κατά την άφιξη σας στην κλινική θα ενημερωθείτε για τον αριθμό των εμβρύων καθώς και για την ποιότητα τους. Έπειτα θα συζητηθεί πόσα έμβρυα θα μεταφερθούν. Συνήθως μεταφέρονται 1 ή 2 έμβρυα, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπου η γυναίκα είναι 39 ή μεγαλύτερη των 39 ετών μεταφέρονται 3 έμβρυα.

Μέτα το τέλος της διαδικασίας, μεταφέρεστε πίσω στο δωμάτιο σας και παραμένετε εκεί για 30-60 λεπτά. Κατά το υπόλοιπο της ημέρας μετά την εμβρυομεταφορά πρέπει να είστε χαλαρές και ξεκούραστες. Από την επόμενη μέρα μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα, παρόλο που θα πρέπει να συμβουλεύεστε το φύλλο πληροφοριών με τα «Πρέπει και Μη» που θα σας δοθεί μετά την διαδικασία.

Σε περίπτωση που έχουμε υπεράριθμα έμβρυα μετά την εμβρυομεταφορά, υπάρχει η επιλογή κρυοσυντήρησης τους με υαλοποίηση. Η μέθοδος υαλοποίησης έχει επιπλέον χρέωση, αλλά περιλαμβάνει ένα έτος δωρεάν αποθήκευσης. Από κει και πέρα, υπάρχει ένα μικρό κόστος το οποίο οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν μηνιαία ή ετήσια για τη διατήρηση κατεψυγμένων εμβρύων στην τράπεζα κρυοσυντήρησης. Το ίδιο ισχύει για τα δείγματα σπέρματος.

Εκτός από την πιο πάνω ένδειξη, κρυοσυντήρηση γίνεται και εκεί που τα αποτελέσματα της προετοιμασίας τις γυναίκας δεν είναι ικανοποιητικά, π.χ. τα επίπεδα προγεστερόνης είναι υψηλά ή το ενδομήτριο δεν φτάσει στο κατάλληλο πάχος.

Για να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη εγκυμοσύνης πραγματοποιούμε το αιματολογικό τεστ β-χοριονικής γοναδοτροπίνης (βhCG) 11 μέρες μετά την εμβρυομεταφορά. Η εξέταση επαναλαμβάνεται μετά από 2 και 7 ημέρες εάν το πρώτο τεστ είναι θετικό. Σε αυτό το στάδιο της κύησης είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανιχνεύσουμε ορθά την βhCG στα ούρα με το συμβατικό τεστ εγκυμοσύνης, έτσι χρησιμοποιούμε το πιο πάνω αιματολογικό τεστ.

 • Εάν οι μονάδες της ορμόνης hCG στο αίμα είναι θετικές και αυξάνονται:

Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η φαρμακευτική αγωγή όπως ακριβώς προβλέπεται για το πρώτο τρίμηνο. Οι ορμόνες σας είναι ήδη αυξημένες τεχνητά και θα πρέπει να διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο έως ότου ο πλακούντας είναι αρκετά ισχυρός ώστε να υποστηρίξει το μωρό μόνος του.

Την 6η εβδομάδα της κύησης, μπορείτε να έχετε ένα υπερηχογράφημα για να επιβεβαιώσετε πόσα έμβρυα έχουν εμφυτευτεί και να ελέγξετε για τον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό.

 • Εάν οι μονάδες της ορμόνης hCG στο αίμα είναι αρνητικές ή μειώνονται:

Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο και ως αποτέλεσμα θα ακολουθήσει έμμηνος ρύση.

Νοσηλευτική υποστήριξη

Κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας θα έχετε συνεχή βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό μας. Θα σας δείξουν πώς να κάνετε τις ενέσεις μόνες σας. Εάν εξακολουθείτε να το βρίσκετε δύσκολο, μπορούν να δείξουν στο σύντροφο σας ή σε κάποιο φίλο σας πώς να σας τις χορηγούν. Εάν και αυτή η περίπτωση δεν είναι εφικτή, μπορείτε να έρχεστε στο κέντρο μας καθημερινά έτσι ώστε να σας χορηγούν τις ενέσεις οι νοσηλεύτριες μας.

Είναι φυσικό να δημιουργηθεί άγχος και ανησυχία σε άτομα που περνούν από τη διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, ειδικά αν το ζευγάρι έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες. Οι νοσηλεύτριες μας είναι διαθέσιμες για να συζητήσετε θέματα που σας απασχολούν, όποτε το χρειάζεστε. Στο Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πεδιαίος προσπαθούμε πάντα να επεξηγούμε με μεγάλη λεπτομέρεια όλα όσα χρειάζονται. Οι νοσηλεύτριες μας είναι δίπλα σας καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας και μπορούν να σας παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη.